Nedeľná slepačia polievka plná esencií: Stačí 1 finta! Takto si ju ešte nevaril

12.04.2020

Nedeľná slepačia polievka s rezancami je ako múza. Spájaš si s ňou víkend. Od rána tradične rozvoniavala z maminej kuchyne, ale nebol si to ty, kto si sa o ňu pričinil. Dostal si ju rovno pod nos.

Časy sa menia a teraz si povieš: Chcem vrátiť nedeľný rituál! Nie je to žiadna veda, tomu ver.

Zhrnuté v kocke: nahádžeš správne veci do hrnca a o 2 hodiny môžeš cinkať lyžicou v tanieri. Chce to len rozumný postup a isté grify k tomu sú iba plus.

Tento recept však nie je tuctový. Vývar chystám podľa rady Ivky a odvtedy už nikdy nijako inak.

Navyše, spravíš to s prstom v nose, lebo veci na varenie spočítaš na prstoch jednej ruky. V obchodoch totiž dostaneš zafóliované zmesi - kuraciu i zeleninovú..

Pre 4 hlavy potrebuješ:

  • Zeleninovú zmes na polievku (ideálne 2 mrkvy, 2 cibule, kúsok kalerábu, kúsok zeleru, stonku zelerovej / petržlenovej vňate, 1 petržlen)
  • Kuraciu polievkovú zmes. V obchode býva zabalená a pozostáva zväčša z kuracích chrbtov. Môžeš si však zvoliť napríklad krídelká, alebo ďalšie časti. Ideálne je, aby boli s kosťou.
  • 1 PL ligurčeka(nemusí byť). Nájdeš ho tiež v češtine ako libeček
  • Ak chceš, tak aj kocku bujónu (nemusí byť, namiesto neho potom treba posoliť)
  • PL oleja
  • Pár guličiek nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 2 strúčiky cesnaku

Uvar si ju:

  • Či chceš, alebo nie, riaď sa takto: Na panvicu vlej trochu oleja a kuracie kúsky na miernom ohni z obdivoch strán zľahka osmažíš. Jaska, že nejdeš vypekať rezne na prírodno. Kuracinu len zľahka potrápiš na oleji, koža mierne chytí farbu. Tento počin vo finále oceníš. Polievka dostane ráznejšiu chuť. Bude tmavšia a mastnejšia, nie vodnatejšia. Ale hlavne bude ku..va chutnejšia!
  • Na rovnakú panvicu s rovnakým olejom podobne poobraciaš pokrájanú mrkvičku, za ňou kaleráb i zeler. Potom fakt len na minútku aj cibuľku. Kukni na obrázok: mäsko a zeleninu osmažíš zhruba do takéhoto stavu >>
  • Všetky tieto suroviny vložíš do hrnca, zakryješ ho a začneš variť na najstíšenejšom ohni zhruba 2 hodiny. Mäso a zeleninu si zalial rozumnou dávkou vody. Potop ich tesne pod hladinu. Ale neutop ich ako neborákov v oceáne. Čím menej vody pridáš, tým kvalitnejší vývar budeš mať.
  • Prihodíš k nim 2 strúčiky cesnaku. Ešte si ho prekrojil, aby chuť ľahšie prenikala do vývaru.
  • Ak počítaš s bujónom, pustíš ho do hrnca (masox) . Nepriatelia dochucovadiel by vzniesli námietky a radšej vývar posolili. Prosím, dá sa aj tak. Ak sa teda držíš bujónu, nič nesoľ. Sľubujem, že je to jediné dochucovadlo, ktoré použiješ.
  • Máš asi 2 hodinky relatívny pokoj. Ale neteš sa. Občas skontroluj situáciu. Z polievky pozberaj prípadnú penu. Po zhruba hodine aj pol čekni mäsko, či nezmäklo.
  • Keď máš po asi 2 hodinách pocit, že sa mäso v hrnci rozchádza od kostí, vyber a oddeľ ho teda. Čisté mäso odlož do pripravenej misky a pri servírovaní ho už len prihodíš do taniera.
  • Uvar rezance. Samozrejme, v druhom hrnčeku. Množstvo rezancov nechám na teba. Klasik říká: Hlavne přiměřene. Vodu na rezance dobre osoľ. Šupni do nej pokojne 1 PL soli. Osvedčilo sa, že polievku už neprisolíš, ale slanosť v tanieri dodajú práve rezance. Klapne to! Uvarené rezance potom prelož do osobitnej misky.
  • Do hrnca s polievkou ako posledné pridáš nadrobno pokrájanú vňaťku a zmieňovaný ligurček. Dodajú vývaru bonus plný esencií.
  • Nasleduje nakladačka do tanierov. Do taniera pridaj mäsko, rezance a zalej vývarom.

A hotovo.

Rozbehni tento blog. Ak sa ti páči článok, zdieľaj ho a lajkuj recepty. Nech o ňom vie čo najviac ľudí. Veľká vďaka :)

INÉ RECEPTY: