Národný zemiakový šalát

19.12.2020

Národné jedlo. Máš s týmto tvrdením problém? Uvedom si, že zemiakový šalát ti na sviatok, Vianoce či Veľkú noc urobia takmer všade na Slovensku. Aj bryndzové halušky môžu protestovať.


Bryndzáky so slaninkou šalát zo zemiakov zatiaľ neprekonali. Spomeň si, kedy naposledy si ich jedol pri stromčeku?

A toto jedlo prekročilo aj medzinárodný rozmer. Presne takýto šalát som mal možnosť jesť v Keni. Akurát mal pomenovanie „nemecký".

Ak teda pripúšťaš, že tento výtvor je tak trochu národným jedlom, malo by patriť k bežnej zručnosti a inteligencii Slováka vedieť si ho urobiť. Nie je to nič zložité.

Šalát je inšpirovaný receptami rodiny či radami z internetu. Tu je výsledok. S varenými vajcami v ňom nepočítaj. Bude perfišný, ľahký a pritom tradičný!

Pre 4 hlavy potrebuješ:

  • 1 kg zemiakov
  • 4 väčšie mrkvy
  • 1 cibuľu
  • ½ zeleného jablka
  • konzervu hrášku (300 g)
  • 300 ml majonézy
  • 3 ks bobkových listov
  • nové korenie
  • 1 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • PL octu
  • PL horčice
  •  4-5 nakladaných uhoriek z pohára

Urob si ho:

  • Zemiaky v šupke dáš variť na mierny oheň, do vody pridáš PL octu a posolíš ich. Cieľom je: uvarené vychladené zemiaky, ktoré následne zbavíš šupiek.
  • Do druhého hrnčeka dáš variť mrkvu - v asi 300-400 ml vody. Pridáš do nej bobkové listy a korenie. Cieľom je: uvarené mrkvy do mäkka a získaný mrkvový vývar, ktorý si odložíš a budeš ho potrebovať vo finále.
  • Keď sú zemiaky a mrkva mäkké, prekrojíš ich cez sitko na malé časti. Kukni obrázok nad týmto bodom.
  • Pokrájaš cibuľu na maličkosti. Preložíš ju do misky a zaleješ vriacou vodou a prskneš do nej PL horčice. Cieľom je: zovretá voda paralyzuje cibuľu - aby zlikvidovala cibuľový zápach.
  • Na maličkosti si pokrájaš aj kyslé uhorky.
  • Keď máš tieto úkony za sebou, do misy k rozdrobeným zemiakom pridáš pokrájanú cibuľku, ktorú si lúhoval v kúpeli. Ten môžeš vyliať - jeho úloha sa naplnila.
  • Do mrkvového „bujónu" pridaj zhruba 300 ml majonézy a rozmiešaj, aby sa hrudky rozplynuli a vznikla ti v miske jemná omáčka. Predtým z vývaru vyber korenie a bobkové listy.
  • Omáčkou z mrkvového vývaru a majonézy teraz oblej zemiaky s cibuľkou.
  • Vysyp k nim aj pokrájané uhorky. Kukni, omáčka (vpravo) bola v takejto podobe >

A môžeš si lajknúť uvarsito.sk aj na Facebooku :)

  • Obsah v mise bude vyzerať čudne. Plávajúce zemiaky vyvolávajú rozpaky. Ale o 2-3-4 minútky vidíš, že naboptnajú a omáčka sa stráca v nich. Všetko to zjemna premiešaš.
  • Prihoď tam z misky rozdrobenú mrkvu a hneď sa to začne podobať na šalát. Ak sa ti napriek tomu zdá byť redší, OK, vlož doň ale iba max 2 PL majonézy.
  • Dôležitá vec. Prišiel čas na polovicu jablka, ktorú nadrobno pokrájaš - ako cibuľku. Jabĺčko zaručí čerstvú chuť šalátu aj na druhý deň.
  • Nakoniec tam pridaj hrášok z konzervy. Ale bez nálevu. A jemne premiešaj. Dochuť soľou korením, prípadne pár PL z uhorkého nálevu.
  • Šalát v mise prikry a daj odstáť na noc do chladničky.